Dorim să vă anunțăm că începând din 2024, capacele cartușelor de insulină se schimbă, trecând de la capace multicolore de 8 mm, la capace în culoare unică: royal blue / albastru regal - ce conțin aplicat și un cod 2D, cu informații despre produs.

Pentru moment, produsul impactat în România de această schimbare va fi NovoMix Penfill 100U/ml, iar primele comenzi cu capac de culoare albastru regal vor sosi începând cu iunie 2024.

Această modificare nu afectează cartușele efective care își păstrează culorile distincte și nici produsele FlexTouch sau alte forme de insulină penfill Novo Nordisk.

Tranziția la capace de culoare unică albastru regal se va încheia in trimestrul al treilea din anul 2027.

Prezent

Viitor

În continuare, venim cu câteva informații suplimentare pe baza potențialelor întrebări ce ar putea fi generate de această schimbare:

Întrebare: De obicei,  produsul meu prezenta capacul din aluminiu în culori diferite, dar de data aceasta este de culoare albastră – este o greșeală?

Răspuns : Nu, nu este o greșeală, Novo Nordisk schimbă, în prezent, toate culorile capacelor din aluminiu trecând la culoarea albastra (albastru regal). Identificarea corectă a medicamentului se realizează acum printr-un cod de bare 2D, inscripționat pe capac, sub forma unui pătrat/dreptunghi alb deasupra capacului de aluminiu (a se vedea imaginea de mai jos).

 

Întrebare: Novo Nordisk a schimbat culoarea capacelor din aluminiu în culoarea albastră (albastru regal), dar acum am primit din nou insulină cu capac de aluminiu colorat diferit. Este totul în regula cu produsul, mai este valabil?

Răspuns : Ar trebui să urmăriți întotdeauna termenele de valabilitate ale produselor și să vă bazați pe acestea. Tranziția de la capace colorate la  capace în culoare unică albastră  este programată să dureze câțiva ani, având în vedere numărul de unități de producție din întreaga lume – prin urmare, se pot primi pentru o perioada lungă de timp, atât produse cu capace de aluminiu colorate, cât și produse cu capace de culoare albastră (albastru regal).

 

Întrebare: Am vazut câteva puncte albe pe capacul de aluminiu. Se poate folosi produsul în această situație?

Răspuns : Da, punctele albe de pe fundalul albastru reprezintă un cod de bare 2D utilizat de Novo Nordisk pentru a identifica conținutul medicamentului în timpul producției.

 

Întrebare: Am un medicament de la Novo Nordisk cu capac albastru, dar nu pot citi eticheta. Pot presupune că este același produs ca și altele cu capac albastru?

Răspuns : Nu, nu trebuie să luați niciodată un medicament a cărui etichetă nu poate fi identificată cu ușurință. Odată cu schimbarea culorilor capacelor de aluminiu ale produselor Novo Nordisk, capacul albastru este utilizat pentru mai multe tipuri diferite de medicamente.

Novo Nordisk a luat la cunoștință, în unele țări, despre situația unor stilouri Ozempic® și/sau Saxenda® care au fost falsificate și nu sunt autorizate. Conținutul stilourilor injectoare / pen-urilor falsificate este complet diferit de cel al produselor originale și nu trebuie utilizat, deoarece dispozitivele / pen-urile falsificate prezintă risc pentru siguranța pacienților.

Stilourile injectoare / Pen-urile originale Novo Nordisk Ozempic® și Saxenda® nu se extind și nu se lungesc la reglarea dozei. Creșterile tamburului scalar (scalei) sunt făcute la doze fixe, cum ar fi 0,25 mg, 0,5 mg și 1,0 mg pentru Ozempic® și 0,6 mg, 1,2 mg, 1,8 mg pentru Saxenda®. Un stilou injector (pen) falsificat poate fi identificat pe baza unei scale care merge de la 0 la 80 de unități și se extinde din stiloul injector (pen) la stabilirea dozei.

  • Este important să fiți conștienți de riscul produselor falsificate și sa verificați cu atenție produsul înainte de utilizare.
  • Dacă ați utilizat un produs pe care îl suspectați a fi falsificat, solicitați imediat sfatul medicului.

Potrivit verificărilor locale, în lantul de distributie din România nu sunt prezente loturile falsificate descoperite in alte tari. Siguranța pacienților este cea mai importantă prioritate pentru Novo Nordisk și suntem într-un dialog strâns cu toate părțile relevante pentru a sprijini pacienții în cel mai bun mod posibil împotriva produselor falsificate.   

 

Conform comunicatului de presa al Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDMR), “ Dacă aveți un stilou injector (pen) care nu prezintă caracteristicile stiloului injector original, returnați-l imediat farmaciei și urmați recomandările Agenției naționale a medicamentului de care aparțineți.”

Informatii suplimentare pe website-ul A.N.M.D.M.R.