De ce atât de mulți oameni nu au acces la servicii de sănătate?

Milioane de persoane care suferă de diabet și tulburări rare de sângerare nu pot face rost de tratamentele de care au nevoie. În unele situații, medicamentele sunt prea  costisitoare, sau călătoria pentru a fi consultați de un medic sau pentru a lua o rețetă implică un drum lung și o scădere a veniturilor. 

În situații extreme, nu există medic care să ofere consultații, o  clinică de asistență medicală la care pacientul să meargă sau medicamente pe rafturile farmaciei. 

Realitatea dură este că doar o parte dintre pacienți sunt tratați în prezent – și trebuie să găsim soluții astfel încât oamenii să aibă acces ușor la medicamentele pe care le fabricăm și la îngrijirea de care au nevoie. 

Barierele sunt complexe și diferă de la țară la țară, dar știm din experiență că schimbarea este posibilă.

Ambiția noastră este să oferim acces la medicamentele pe care le avem disponibile unui număr cât mai mare de oameni care trăiesc cu diabet, tulburări de sângerare și endocrine rare. 

Deși există date limitate de sănătate publică despre copiii care au diabet zaharat tip 1, adevărul insuportabil este că doar câțiva dintre aceștia trăiesc suficient de mult pentru a fi înregistrați în registrele multora dintre cele mai sărace țări din lume.

În 208 clinici din 14 țări cu venituri mici și mijlocii, programul nostru Changing Diabetes® in Children (Schimbarea diabetului la copii) asigură îngrijirea și insulina salvatoare de viață pentru copiii cu diabet tip 1. Astăzi, programul oferă îngrijire medicală, insulină și materiale pentru mai mult de 26.000 de copii. Ne dorim să extindem programul pentru a ajunge la 100.000 de copii până în 2030.

În videoclipul de mai sus, întâlniți o "super stea de tip 1", Bilguissa din Guineea. Bilguissa face parte dintr-o nouă generație de copii și tineri care au diabet zaharat tip 1 în Guineea. Cu sprijinul medicilor și asistentelor de la clinica Change Diabetes® in Children (Schimbarea diabetului® la copii), astăzi ea este un lider chibzuit al comunității, capabilă să își controleze bine diabetul și să îi ghideze și să îi inspire pe colegii săi mai tineri.

În țările cu venituri mici și mijlocii, ne concentrăm pe cele mai vulnerabile persoane care au diabet. În peste două treimi din țările în care ne desfășurăm activitatea, am stabilit programe de accesibilitate pentru a ajuta pacienții nevoiași. 

Aceste programe acționează pentru a răspunde la întrebări dificile, așa cum sunt:

  • Cum încurajăm mai mulți pacienți să se înscrie în programe de accesibilitate?

  • Cum fabricăm insuline care nu necesită răcire și care pot fi transportate pe distanțe mai mari?

  • Cum simplificăm lanțurile de aprovizionare cu medicamente astfel încât să reducem prețurile?

Lucrăm la aceste întrebări cu un puternic angajament de a pune insulina la dispoziția tuturor celor care au nevoie de aceasta. Citiți mai departe despre angajamentul nostru de a susține accesul la îngrijire pentru diabet. 

Ne-am luat angajamentul să păstrăm în portofoliul nostru o insulină cu cost scăzut și să continuăm să producem insulină umană în anii ce vin.

Cu ajutorul strategiei noastre Defeat Diabetes reducem prețurile pentru țările cu venituri mici și mijlocii și acționăm pentru extinderea programelor de facilitare a accesibilității pentru pacienții din Statele Unite ale Americii și din alte părți ale lumii.

Insulină accesibilă în țările cu venituri mici și mijlocii

În 2001, am lansat o politică revoluționară pentru a reduce costul insulinei umane în țările cu cele mai limitate resurse. În prezent, politica noastră acoperă un total de 76 de țări, care găzduiesc o treime din populația mondială cu diabet, precum și organizații umanitare selectate.

Angajamentul nostru se bazează pe următoarele principii:

  • Vom continua să fim principalul furnizor de insulină umană cu preț scăzut din lume.
  • Vom garanta furnizarea de insulină umană cu preț scăzut în cele mai sărace părți ale lumii pentru mulți ani de acum încolo, inclusiv în țările cele mai puțin dezvoltate (Least Developed Countries, LDC), așa cum sunt definite de ONU, în alte țări cu venituri mici, așa cum sunt definite de Banca Mondială și țările cu venituri medii, unde populațiile mari cu venituri mici duc lipsă de acces la servicii medicale, precum și pentru organizații umanitare selectate, unde angajamentul este global.
  • Vom garanta un preț maxim de 3 USD pentru un flacon de insulină umană.
  • Vom aborda provocările legate de distribuția insulinei și capacitatea de asistență medicală care adesea împiedică insulina cu costuri reduse să ajungă la persoanele cele mai vulnerabile.

O parte a contribuției Novo Nordisk în promovarea accesului la îngrijire este angajamentul nostru financiar pe termen lung față de Fundația Mondială de Diabet. 

Fundația Mondială de Diabet a fost înființată de Novo Nordisk în 2002 ca un organism independent dedicat prevenirii și tratării diabetului în țările în curs de dezvoltare. Fundația susține parteneriate durabile și acționează ca un catalizator pentru a-i ajuta și pe alții să se implice.

Angajamentul nostru actual către fundație este de 1,69 miliarde DKK (277 milioane USD) care acoperă nevoile de finanțare până în 2024.

Aflați mai multe despre Fundația Mondială a Diabetului.

Pentru a asigura colaborări clare și transparente, inițiativele noastre sunt concepute în dialog cu factorii de decizie și privesc instruirea pacienților, livrarea  și depozitarea medicamentelor

Află mai multe despre fundația noastră care ajută oamenii care au hemofilie să aibă acces la îngrijire. 

Fundația Novo Nordisk pentru Hemofilie este o organizație non-profit, care depune eforturi pentru a îmbunătăți accesul la îngrijire pentru persoanele cu hemofilie și tulburări rare de sângerare în țările în curs de dezvoltare și emergente.

Hemofilia este o tulburare de sângerare ereditară care afectează unul din 10.000 de oameni. Cu trei din patru persoane trăind cu hemofilie aflate în țările în curs de dezvoltare, există o necesitate urgentă de a asigura accesul acestora la diagnostic și îngrijire adecvată.

Aflați mai multe despre Fundația Novo Nordisk pentru Hemofilie