Diabetul zaharat tip 1 este o boală care durează toată viața și afectează capacitatea organismului de a transforma glucoza din alimente în energie. În majoritatea cazurilor, diabetul tip 1 apare devreme în viață și este adesea diagnosticat în copilărie.

Boala debutează atunci când sistemul imunitar atacă celulele din pancreas care produc insulină, hormonul care ajută la transformarea glucozei în energie pentru celulele organismului. Fără injecții zilnice cu insulină, persoanele care trăiesc cu diabet tip 1 nu ar putea supraviețui.

Folosind cei 100 de ani de experiență în descoperirea și producerea de tratamente pentru persoanele cu diabet, oamenii noștri de știință cercetează pentru a reduce numărul de injecții cu insulină necesare pentru a menține un bun control al glucozei sangvine și pentru a preveni episoadele de hipoglicemie.

Obiectivul nostru final este un remediu pentru diabetul zaharat tip 1. Facem cercetări în domeniul medicamentelor regenerative, cum ar fi terapia cu celule stem, care poate fi folosită într-o zi ca tratament curativ pentru diabetul tip 1.

1,1mil+ copii și adolescenți trăiesc cu diabet zaharat tip 1.
Reference: IDF Diabetes Atlas 2019 edition
https://www.diabetesatlas.org/en/ (lest 22.01.2021)

56% dintre persoanele cu diabet zaharat își fac griji cu privire la riscul de hipoglicemie.
Reference: Nicolucci A, et al. Diabet Med 2013;30:767–77
Nicolucci A, Kovacs Burns K, Holt RI; DAWN2 Study Group. Diabetes Attitudes, Wishes and Needs second study (DAWN2™): cross-national benchmarking of diabetes-related psychosocial outcomes for people with diabetes. Diabet Med. 2013 Jul;30(7):767-77.

60%+  dintre membrii familiilor persoanelor cu diabet zaharat sunt îngrijorați că persoana iubită ar putea fi afectată de hipoglicemie.
Reference: DAWN 2 study
Funnell MM, Bootle S, Stuckey HL. The diabetes attitudes, wishes and needs second study. Clin Diabetes . 2015;33(1):32-36. doi:10.2337/diaclin.33.1.32

32mil  pacienți utilizează tratamentele noastre pentru diabet.
Reference: 2023 Novo Nordisk annual report
Novo Nordisk årsrapport 2020 (https://www.novonordisk.com/annual-report.html, lest 22.01.2021)

Menținerea nivelurilor țintă ale glucozei sangvine ajută la protejarea organelor și previne deterioarea acestora. De asemenea, protejează persoanele care suferă de diabet tip 1 împotriva dezvoltării hipoglicemiei.

Tratamentul cu insulină are ca scop apropierea cât mai mult posibil de răspunsul natural în cazul unei persoane fără diabet. Acest lucru poate ajuta persoanele care suferă de diabet zaharat tip 1 să își mențină nivelurile țintă ale glucozei sangvine.

Cu cât terapia cu insulină este mai apropiată de răspunsul natural al organismului, cu atât este mai bună la echilibrarea nivelurilor glucozei sangvine.

Tratamentul cu insulină a evoluat semnificativ, de fiecare dată mai aproape de un răspuns natural tipic pentru un organism sănătos. Cel mai important, aceste progrese au ajutat persoanele care suferă de diabet tip 1 să depășească multe dintre inconvenientele vieții cu această boală.

Una dintre ambițiile noastre majore este de a dezvolta așa-numitele insuline "inteligente", care vor elimina evenimentele hipoglicemice. Aceasta ar fi următoarea mare realizare în managementul diabetului zaharat tip 1. Împărtășim această ambiție cu mulți parteneri din comunitatea de cercetare a diabetului și colaborăm îndeaproape cu aceștia pentru a atinge un obiectiv comun - eliminarea hipoglicemiei.

Ne apropiem în cercetările noastre de un tratament curativ pentru diabetul zaharat de tip 1.

Împreună cu universități importante din întreaga lume, am reușit să transformăm celulele stem în celule beta de secreție a insulinei, sensibile la glucoză, la fel ca acelea produse în pancreasul unei persoane sănătoase. În studiile pe animale, aceste celule stem transformate au vindecat cu succes rozătoarele cu diabet zaharat tip 1.

Am făcut pași semnificativi înainte și continuăm să ne ocupăm de restul provocărilor. Din fericire, nu suntem singuri. Avem o rețea solidă în comunitatea științifică pentru cercetarea celulelor stem și în fiecare zi aceasta devine mai puternică.

Este numai o chestiune de timp până când aceste colaborări vor conduce la un tratament pentru milioanele de persoane care trăiesc cu diabet zaharat tip 1.

Tratamentul cu insulină trebuie să fie cât mai simplu posibil, aceasta a fost întotdeauna filozofia noastră. De la tratamente mai bune la soluții digitale, ne străduim să reducem povara traiului cu o boală cronică și să răspundem nevoilor diverse ale milioanelor de persoane care suferă de diabet zaharat tip 1.

În ceea ce privește diabetul tip 1, facem cercetări în prezent în următoarele domenii:

  • Insuline receptive la glucoză
  • Dispozitive conectate de administrare a insulinei
  • Tratament curativ cu celule stem

Atunci când punem laolaltă vocea unei persoane care suferă de o boală cronică cu expertiza noastră științifică și abilitățile noastre de inginerie, putem continua să descoperim și să dezvoltăm insuline și dispozitive de administrare inovatoare.